UAP Coalitie Nederland: Nieuws en Updates
Welkom bij de nieuwspagina van UAP Coalitie Nederland! Hier vind je de laatste updates, ontwikkelingen en belangrijke aankondigingen met betrekking tot Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) en onze inspanningen om bewustwording te vergroten en beleidsveranderingen te bevorderen.
Onze Missie:
UAP Coalitie Nederland streeft ernaar een veilige omgeving te creëren waar professionals hun UAP waarnemingen kunnen melden en waar bewustwording, onderzoek, regelgeving, samenwerking en ondersteuning met betrekking tot UAP worden bevorderd. Wij streven naar erkenning van UAP binnen de Nederlandse overheid en de Europese Unie.
Laatste nieuws:
Canada neemt voortouw in aanpak van UAP-meldingen: Wat kan Nederland leren?
Met de publicatie van het Sky Canada Report, een vooruitblik door de Canadese Chief Science Advisor, zet Canada een belangrijke stap in de aanpak van meldingen van Unidentified Anomalous Phenomena (UAP). Dit rapport benadrukt de groeiende noodzaak voor een gestructureerde en transparante benadering van UAP-waarnemingen en biedt waardevolle inzichten waar ook Nederland van kan leren.
Het Sky Canada Report maakt duidelijk dat Canada jaarlijks tussen de 600 en 1.000 UAP-meldingen ontvangt, waarvan een groot deel afkomstig is van burgers. Toch geeft slechts 10% van de mensen die UAP waarnemen hun observatie door aan een officiële instantie. De studie toont aan dat er in Canada, net als in Nederland, een gebrek is aan een centrale instantie die meldingen coördineert en onderzoekt. Bovendien leidt het gebrek aan officiële informatie vaak tot de verspreiding van misinformatie.
Belangrijkste aanbevelingen uit het Sky Canada Report:
Een centraal meldpunt: Het rapport stelt voor om een federale organisatie aan te wijzen die als centraal meldpunt dient voor UAP-waarnemingen en deze meldingen op wetenschappelijke wijze onderzoekt.
Publieksvoorlichting: Door middel van educatieve programma’s en transparante communicatie wil Canada het publiek beter informeren en misinformatie tegengaan.
Internationale samenwerking: Canada pleit voor nauwere samenwerking met landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Chili, die al verder zijn met UAP-onderzoek.
Hoe staat Nederland ervoor?
In Nederland bestaat op dit moment geen overheidsbeleid of centrale instantie voor UAP-onderzoek. Informatie en meldingen worden voornamelijk verzameld door burgerorganisaties, wat leidt tot een gebrek aan nationale data en coördinatie. UAP Coalitie Nederland roept daarom op tot een vergelijkbare aanpak als in Canada. Dit omvat de oprichting van een veilig en centraal meldsysteem, het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van educatieve programma’s om de kennis over UAP te vergroten.
Samen werken aan antwoorden
De publicatie van het Sky Canada Report onderstreept dat UAP niet langer als randverschijnsel kunnen worden afgedaan. Het vraagt om een serieuze, wetenschappelijke benadering die openheid en samenwerking centraal stelt. Nederland kan hierbij leren van Canada’s initiatieven en bijdragen aan een internationaal netwerk dat de mysteries van UAP verder onderzoekt.
UAP Coalitie Nederland nodigt beleidsmakers, wetenschappers en burgers uit om samen te werken aan een transparant en wetenschappelijk onderbouwd beleid. Laten we samen werken aan antwoorden.
UAPCNL in gesprek met DG Energy over Energy Security Architecture fitness check
Op 20 december 2024 had UAPCNL het voorrecht om een constructieve en informatieve meeting te hebben met vertegenwoordigers van DG Energy. Het gesprek stond in het teken van de Energy Security Architecture fitness check, een initiatief van de Europese Commissie om de veerkracht en toekomstbestendigheid van de energiearchitectuur in de EU te waarborgen.
Tijdens deze waardevolle eerste kennismaking met dit onderwerp binnen de context van de EU-energiearchitectuur, heeft UAPCNL haar aanpak en visie zoals omschreven in de feedback toegelicht. De aanwezige vertegenwoordigers toonden serieuze interesse en stelden gerichte vragen, waarmee zij blijk gaven van hun betrokkenheid bij dit belangrijke onderwerp.
UAPCNL ziet deze bijeenkomst als een belangrijke stap richting verdere samenwerking en kennisdeling over energiezekerheid en UAP binnen Europa. Wij bedanken de vertegenwoordigers van DG Energy voor hun tijd, aandacht en constructieve bijdrage aan deze eerste dialoog.
Verklaring n.a.v. uitzending BlckbxTV
Op maandag 16 december 2024 besteedde BlckbxTV aandacht aan de recente waarnemingen van zwermen drones boven militaire basissen, woonwijken en andere infrastructuur in de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland.
Tijdens dit item werd UAPCNL op een positieve manier genoemd, wat wij als organisatie waarderen. Wij zien dit als erkenning van ons werk en onze inspanningen om dit fenomeen serieus te onderzoeken.
Echter, in dezelfde uitzending werd er uitgebreid gespeculeerd over mogelijke links met buitenaards leven, technologie en de invloed van een zogenoemde “Deep State”. Hierbij werd de indruk gewekt dat deze speculaties op feiten zijn gebaseerd. Als UAPCNL willen wij hier afstand van nemen. De theorie over buitenaards leven en technologie is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, en wij baseren ons enkel op feiten en onderzoeksmethoden die binnen wetenschappelijke kaders vallen.
UAPCNL is van mening dat alle theorieën onderzocht moeten kunnen worden, maar om dit op een gedegen en objectieve manier te doen, is er wetenschappelijk onderbouwd onderzoek nodig met adequate fondsen en uitgebreide dataverzameling. Beide elementen zijn op dit moment nog onvoldoende beschikbaar. Ons team werkt echter hard om deze voorwaarden te helpen te realiseren, zodat onderzoek op een transparante en wetenschappelijke manier kan worden uitgevoerd.
De Telegraaf besteed aandacht aan historische EU UAP oproep
In de Telegraaf is op 27 november 2024 een uitgebreid artikel verschenen over de historische samenwerking en oproep van 15 maatschappelijke organisaties aan de Europese Unie om actie te ondernemen aangaande Unidentified Anomalous Phenomena.
In het artikel worden de zorgen van de organisaties omschreven en waarom de EU dit onderwerp serieus moet nemen.
Historische oproep tot actie: maatschappelijke organisaties roepen EU op om actie te ondernemen aangaande UAP
Vijftien maatschappelijke organisaties uit tien EU-landen, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben een gezamenlijke oproep gedaan aan de Europese Unie om dringend actie te ondernemen met betrekking tot Unidentified Anomalous Phenomena (UAP). Zij wijzen op de mogelijke risico’s van UAP voor de openbare en nationale veiligheid en benadrukken de noodzaak voor de EU om een proces te creëren voor het verzamelen, analyseren en publiceren van UAP-gegevens. Ook vragen zij om opname van UAP in wetgeving rond luchtvaart, veiligheid en ruimtevaart en pleiten zij voor financiering van multidisciplinair onderzoek. Deze oproep volgt op een evenement in het Europees Parlement, waar piloten, wetenschappers en organisaties hun bevindingen presenteerden aan parlementariërs. Het persbericht kunt u hier vinden.
UAP Coalitie Nederland dringt aan op opname van UAP in energiezekerheidsstrategie EU
UAP Coalitie Nederland heeft de Europese Unie opgeroepen om Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) op te nemen in haar energiezekerheidsstrategie. Hoewel de EU aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het opbouwen van een robuust energiebeleid binnen de sectoren elektriciteit, gas, olie en kernenergie, hebben recente mondiale uitdagingen, waaronder de energiecrisis veroorzaakt door de Russische aanval op Oekraïne, kwetsbaarheden aan het licht gebracht. Terwijl de EU haar energiezekerheidsarchitectuur evalueert te midden van de overgang naar schone energie, benadrukt de coalitie het belang van het aanpakken van laag-waarschijnlijke, maar hoog-risico factoren, zoals de mogelijke verstoring van kritieke energie-infrastructuur door UAP. Joachim Dekkers, oprichter van de coalitie, waarschuwt dat het negeren van dergelijke risico’s een gevaarlijke blinde vlek kan creëren in de energieverdedigingsstrategie van de EU. De groep roept beleidsmakers op om UAP-gerelateerde risicoanalyses te integreren in de energiezekerheidsstrategie van de EU om veerkracht te waarborgen en burgers en infrastructuur te beschermen.
Onderzoeksraad voor Veiligheid accepteert meldingen van Unidentified Anomalous Phenomena
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Den Haag heeft aangegeven meldingen van Nederlandse luchtvaart professionals met ervaringen rondom UAP te accepteren. Voor het luchtvaartdomein geldt dat de Onderzoeksraad ernstige incidenten en ongevallen onderzoekt die zich hebben voorgedaan op Nederlands grondgebied of in het Nederlandse luchtruim. In geval van meldingen die buiten Nederlands grondgebied of luchtruim plaatsvonden, worden deze doorverwezen naar de aangewezen autoriteit in het land waar de gebeurtenis plaatsvond. Iedereen kan over elke situatie of elk voorval een melding doen bij de Onderzoeksraad. De Raad weegt dan zelfstandig en onafhankelijk af of een onderzoek gestart wordt.
Indien zich een onveilige situatie heeft voorgedaan kan de Onderzoeksraad besluiten om de UAP-melding verder te onderzoeken. Dit biedt een belangrijke stap richting een veiliger luchtruim ten aanzien van UAP. Eerder dit jaar vond een verkennend gesprek plaats tussen UAPCNL en de OVV. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan en doet onafhankelijk onderzoek naar (achterliggende) oorzaken van voorvallen en thema’s waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van anderen, zoals de overheid, bedrijven of instellingen. Met als doel het verbeteren van de veiligheid in Nederland.
Reactie Coalitie:
“Wij zijn als Coalitie verheugd om te kunnen melden dat de OVV heeft aangeven meldingen van UAP door Nederlandse luchtvaart professionals te willen ontvangen. Het luchtruim kan in gevaar komen bij ervaringen met UAP, dus het is positief dat een onafhankelijk bestuursorgaan hier meer inzicht in wil krijgen en meldingen serieus neemt. Wij zien dit als een erkenning en een belangrijke stap in de richting van het bereiken van onze doelen“.
UAPCNL gesprek met het Nederlandse ruimtevaartagentschap over UAP en de EU ruimtevaart wet
Op 7 Augustus 2024 had UAPCNL een gesprek met de ‘Netherlands Space Office‘ (Nederlandse ruimtevaartagentschap) over UAP en de voorgestelde EU ruimtevaart wet. Dit wetsvoorstel omvat gemeenschappelijke EU-regels voor de veiligheid, veerkracht en duurzaamheid van ruimtevaartactiviteiten en -operaties. UAPCNL had eind 2023 hun visie over het wetsvoorstel ingediend.
UAPCNL stelt voor om UAP in de wet op te nemen en het stigma weg te nemen voor rapportage van UAP waarnemingen door ruimtevaartpersoneel en astronauten. Verder stellen wij voor UAP te integreren in essentiële waarnemingssystemen: de EU Space Surveillance and Tracking Partnership (SST) en de Near Earth Object monitoring service (NEO). SST richt zich op monitoren, voorkomen en ‘opruimen’ van ruimteafval van o.a. satellieten en NEO observeert objecten (o.a. asteroïden, kometen) die vanuit de ruimte de aarde benaderen en mogelijk een bedreiging vormen. Verder stellen wij een UAP onderzoeksdirecteur binnen het Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma voor.
Het prettige gesprek met NSO gaf UAPCNL de gelegenheid deze onderwerpen te bespreken en het belang van UAP in de ruimtevaart wet te benadrukken.
UAPCNL gesprek met EASA en Europese Commissie over EU vliegveiligheid
Op dinsdag 9 juli 2024 had UAPCNL een meeting met EASA (European Union Aviation Safety Agency) en de afdeling van de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor vliegveiligheid in de Europese Unie (DG MOVE). UAPCNL diende een verzoek in bij de Europese Commissie (EC) om Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) als aparte categorie toe te voegen binnen de geharmoniseerde rapportagesystemen van de EU, na vragen van parlementslid Guerreiro over vliegveiligheid. Hoewel de EC eerder beweerde dat UAP onder “unknown airborne objects” gerapporteerd konden worden, bleek tijdens de bijeenkomst met de EC en EASA dat deze categorie niet bestaat. EASA en de EC stelden voor UAP-incidenten onder “Near Airborne Collision with Other Airborne Object” te rapporteren, maar deze categorie dekt UAP-incidenten niet adequaat. Ondanks het advies om bewustwordingscampagnes op te zetten in alle 27 lidstaten van de EU, blijven subsidies uit en ontbreekt verdere actie van de EC en EASA, waardoor verbeterde rapportagesystemen en internationale harmonisering voor UAP meldingen dringend nodig zijn.
UAPCNL bespreekt UAP-gerelateerde kwesties met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid
Op 22 april 2024 heeft UAP Coalitie Nederland een ontmoeting gehad met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in Den Haag.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan in Nederland dat na rampen, grote ongevallen of andersoortige incidenten onderzoek kan doen naar de oorzaken en gevolgen van het betreffende incident.
UAP Coalitie Nederland heeft de gelegenheid aangegrepen om de aandacht van de OVV te vestigen op kwesties die verband houden met Unidentified Anomalous Phenomena (UAP). Het prettige gesprek richtte zich op het belang van onderzoek en analyse van deze fenomenen, met specifieke aandacht voor de veiligheid van de luchtvaart. De bijeenkomst bood UAP Coalitie Nederland de mogelijkheid om haar standpunten uiteen te zetten en de relevantie van het onderwerp te benadrukken.
UAPCNL doet verkennend onderzoek naar de nadelige effecten van het onderdrukken van emoties na ervaringen met UAP
Tony is een ervaren GZ-psycholoog en lid van UAPCNL. Hij heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de nadelige effecten van het onderdrukken van emoties, na ervaringen met UAP. Voor zover bekend is hier nog geen onderzoek naar gedaan. Het valt dus uniek te noemen dat Tony hier aandacht aan heeft geschonken. Zijn onderzoek geeft waardevolle inzichten in de potentiële gevolgen voor professionals en veiligheid. UAPCNL zal aandacht schenken aan zijn onderzoek tijdens gesprekken met overheden en andere betrokkenen.
Defensiekrant nr 13 van 2024 besteed aandacht aan UAP
In nummer 13 van de Defensiekrant op 12 april 2024 verscheen een artikel over UAP, waarbij ook UAPCNL werd genoemd. Het artikel gaat over de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff (gezamenlijke stafchefs), een belangrijk militair adviesorgaan van de Amerikaanse federale overheid, die een richtlijn hebben uitgevaardigd aan alle krijgsmacht onderdelen van de Verenigde Staten hoe zij om moeten gaan met UAP. Daarnaast wordt in het document bevestigd dat UAP incidenten ook bij bondgenoten en tegenstanders plaatsvinden.
UAP conferentie in Europees Parlement
Op 20 Maart 2024 vond een historische bijeenkomst plaats in het Europees Parlement, georganiseerd door Europarlementariër Francisco Guerreiro (Green/Free European Alliance) en UAP Coalitie Nederland met als onderwerp ‘Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) – EU Airspace: Reporting and Scientific Assessment’. Dit event had als doel het onderwerp UAP op een toegankelijke manier te introduceren voor leden van het Europees Parlement, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Aanwezig waren adviseurs van het parlement, een vertegenwoordiger van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (European Union Aviation Safety Agency, EASA), wetenschappers en UAP experts. Daarnaast waren er 140 online deelnemers. Meer lezen over dit historische event? Zie onze speciale pagina.
Gesprek met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ministerie van Defensie
Op 16 februari 2024 had een afvaardiging van UAP Coalitie Nederland een gesprek met medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Defensie.
Zij spraken ruim 2 uur met beide Nederlandse Ministeries over geschiedenis, wetenschap, vliegveiligheid, luchtruimbeveiliging en UAP-stigma. Het was een prettig gesprek en op geen enkel moment werden zij en de getuigen niet serieus genomen. Wederom een historische stap!
Gesprek met directoraat-generaal Defensie-industrie en ruimtevaart
Op 12 februari 2024 sprak UAPCNL met een afvaardiging van het directoraat-generaal Defensie-industrie en ruimtevaart. Dit is een afdeling van de Europese Commissie.
UAPCNL had een goed gesprek over UAP en het Ruimte Wetgeving Initiatief van de Europese Commissie. In November 2023 had UAPCNL feedback gegeven op dit belangrijke initiatief. Naar aanleiding van die feedback heeft UAPCNL advies gekregen, welke uiteraard benut zal worden.
45 jaar jubileum luchtmachtbasis soesterberg gebeurtenis
Op 3 februari 2024 was het 45 jaar geleden dat 12 Nederlandse militairen gestationeerd op voormalig luchtmachtbasis Soesterberg, een indrukwekkende ervaring hadden met een UAP. In de vroege ochtend zagen zij een object in de vorm van een driehoek met een geschatte diameter van 45 meter, langzaam en bijna geruisloos over de luchtmachtbasis vliegen.
Deze ervaring liet een diepe indruk achter en UAPCNL bestuurslid Bram Roza produceerde een bijzondere documentaire, welke een inkijk geeft in wat de militairen hebben ervaren. Tevens maakte het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag een item, waar ook UAPCNL ambassadeur Christiaan aan het woord kwam.
Feedback op het ruimte wetgeving initiatief EU Commissie
Op 27 november diende UAPCNL feedback in op het Ruimte Wet Initiatief van de Europese Commissie. UAPCNL is van mening dat UAP een onderdeel moet uitmaken van deze wet, omdat UAP ook worden waargenomen in de ruimte en het noodzakelijk is de veiligheid van EU inwoners te verbeteren.
UAP Coalitie Nederland wordt notarieel opgericht
Maandag 30 oktober 2023 was een belangrijke dag voor UAP Coalitie Nederland. Op deze historische dag werd UAPCNL officieel een stichting met ANBI status. Er was lang en in detail gewerkt aan de statuten en reglementen. Tevens werd de inschrijving van UAPCNL in het EU Transparantie Register goedgekeurd.
Defensiekrant besteed aandacht aan UAP
In nummer 41 van de Defensiekrant verscheen een artikel over UAP, waarbij ook UAPCNL werd genoemd. Het artikel ging voornamelijk over de All Domain Anomoly Resolution Office (AARO), een afdeling binnen het Amerikaanse Pentagon, die zich bezighoud met onderzoek naar UAP.
UAP Coalitie Nederland politiek actief in Brussel
In 2023 is UAPCNL actief geweest in het politieke hart van de EU. Zij hadden ontmoetingen met beleidsmakers en Europarlementariërs om op te roepen tot duidelijke wetgeving en de-stigmatisering van het onderwerp Unidentified Anomalous Phenomena. Zowel UAPCNL, de getuigen en het onderwerp werden serieus genomen. UAPCNL zal zich blijven inzetten in Brussel voor alle professionals die te maken hebben gehad met UAP.
Het Algemeen Dagblad besteed aandacht aan UAP
Het Algemeen Dagblad publiceerde op 14 september 2023 een artikel over NASA’s UAP-persconferentie en vermeldde ook UAPCNL.
Een groep wetenschappers en luchtvaartexperts analyseerde sinds vorig jaar in opdracht van NASA hoe NASA data kan gaan verzamelen en onderzoek naar UAP kan gaan uitvoeren. ,,De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er nog veel meer te leren valt”, zei NASA directeur Bill Nelson op een persconferentie.
Tevens kondigde hij aan een UAP Onderzoek Directeur aan te stellen, zodat er verder serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan kan worden.
De Telegraaf besteed aandacht aan UAP Coalitie Nederland
In de Telegraaf is op 27 augustus 2023 een uitgebreid artikel verschenen over Nederlandse piloten die getuige waren van UAP en de activiteiten van UAPCNL.
Beide ambassadeurs van UAPCNL vertelden over hun eigen ervaringen en beweegredenen om naar buiten te treden met hun verhaal. Ook kwam aan het woord de oprichter en voorzitter van UAPCNL en waarom het belangrijk is dat de overheid UAP serieus neemt.
Het Algemeen Dagblad schrijft artikel over UAP & UAP Coalitie Nederland
Het Algemeen Dagblad schrijft op 28 juli 2023 een artikel over UAP Coalitie Nederland en ambassadeur piloot Christiaan, waarin hij de noodzaak van een UAP-meldpunt en verdere destigmatisering van het onderwerp benadrukt.
Voorzitter UAP Coalitie Nederland stelt vragen in de Tweede Kamer
De oprichter en voorzitter van UAPCNL bezocht op 11 februari 2023 het hart van de Nederlandse Democratie in Den Haag en stelde vragen in de Tweede Kamer. Nico Drost van de ChristenUnie stond Joachim te woord en beloofde na een goed gesprek de overhandigde brief te bestuderen.